lördag 24 maj 2014

Hemmagjort mineralvatten

Jag tycker kranvatten smakar tråkigt. Det godaste köbevannet är enligt mig Evian. Det äckligaste vattnet jag vet är omvänd-osmosat, alltså helt fritt från mineraler och allt. När jag bjuds på sådant vatten på restauranger brukar jag rädda situationen genom att hälla i lite bordssalt. Här hemma har jag börjat hälla i lite Seltin (50 % Natriumklorid NaCL, 40 % Kaliumklorid KCl, 10 % Magnesiumsulfat MgSO4). Men nu har jag försökt googla mig till info om hur jag gör så gott och nyttigt mineralvatten som möjligt!

Här hittade jag en sida med länk till ett exceldokument där man kan räkna ut vad man ska tillsätta sitt eget kranvatten, för att få samma mineralsammansättning som de mineralvatten som finns på marknaden!

Så jag gick in på VASyd och hämtade info om Malmös kranvatten:

Och räknade ut med programmet från länken ovan hur jag gör en Evian-kopia:

Nu kan man ju inte (utan att omvänd-osmosa och ta bort allt) ta bort vissa ämnen ur vattnet, så helt rätt blir det ju inte, men kanske blir det åtminstone lite godare om jag tillsätter lite magnesiumkarbonat och kalciumkarbonat. Fast dessa är tydligen inte lösliga i vanligt vatten, så man måste blanda dem i kolsyrat vatten... Men hydroxider ska tydligen också gå bra...

En annan sida sade: "You'll want table salt (NaCl), sodium bicarb (NaHCO3) and Epsom salt (MgSO4) along with the slightly harder to find calcium hydroxide (Ca(OH)2) and milk of magnesia (Mg(OH)2)."
Alltså bordssalt, bikarbonat, epsomsalt, släckt kalk och magnesiummjölk.


Fan kan inte nån bara sälja en flaska med färdigblandad tillsats som man kan hälla i sitt kranvatten?? Jag kanske bara slänger ner en av mina kal-mag tabletter i ett glas vatten och ser vad som händer...


PS. Som bonus hittade jag en sida med recept på vatten smaksatta med frukt, bär och örter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar